Szakszuka Przepis BeSlim






Szakszuka to ostatnio moja propozycja na śniadanie. Szybkie, sycące i zdrowe danie.

Nie podaje dokładnie ilości warzyw, gdyż sami zadecydujcie jakiej wielkości chcecie mieć to danie. Zazwyczaj biorę po kawałeczku z każdego warzywa i 1/3 puszki pomidorów czy passaty.




Możesz dodać inne warzywa , a nawet mięso.

Składniki:

- jajka

- papryka czerwona
- cebula
-pieczarki (opcjonalnie)
- cukinia
- pomidory w puszce krojone lub passata
- sól
- pieprz 

- koperek (opcjonalnie)
- sos teriyaki lub sos worcestershire (opcjonalnie , ale smakuje z nim o wiele lepiej) 
- oliwa do smażenia
- Świeża sałata, chleb do podania

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy sos teriyaki lub sos worcestershire, wszystko mieszamy i dodajemy pomidory, lub passatę. Mieszamy, wbijamy jajka i NIE mieszamy ich. Sól, pieprz i przykrywamy patelnie pokrywką, aby jajka się ugotowały. Pilnujcie jajek, jeśli chcecie bardziej ugotowane trzymajcie pod przykryciem dłużej, jeśli bardziej miękkie to krócej. Po prostu kontrolujcie. Podawaj ze świeżą sałatką lub z chlebem. Możesz posypać koperkiem. GOTOWE.










11 komentarzy:

  1. Wygląda Bosko, jutro zrobie na śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  2. A można pominąć pomidory ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ale pomidory i jajka to główny składnik tego dania.

      Usuń
  3. Zrobione! Wyszło pycha. Nie wiedziałam, że jest takie danie jak Szakszuka:) dzięki Kochana. Olivia

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham to danie. Swojego czasu jadłam je 3 razy na dobę. Musze wypróbować z tym sosem teryaki , bo nigdy nie jadłam takiego czegoś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak polecam z sosem. Wtedy jest mega.

      Usuń
  5. Jak długo mniej więcej się je robi ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super danie i bez chleba wpisuje się w dietę low carb - na pewno przetestuję

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za komentarz i zapraszam ponownie. BeSlim

Copyright © 2014 BeSlim , Blogger