Zdrowy Chleb - PRZEPISY



Dzisiaj chcialabym sie z Wami podzielic przepisami, oczywiscie sprawdzonymi na zdrowy chlebek.





                              Chleb Razowy

ZAKWAS:
1 szkl mąki żytniej razowej wymieszac z 1/2 szklanki wody . Odstawić na 3 doby w ciepłym miejscu.
Mieszać kilka razy dziennie drewnianą łyżką (nie metalową) aby napowietrzyć.
CHLEB
Rozczyn (niewielką ilość surowego ciasta z poprzedniego pieczenia) LUB w/w zakwas,
1 szkl ciepłej wody, 1 szkl mąki żytniej razowej rozmieszać i zostawić pod ściereczką na 6-12 godzin.
Po tym dodać:
* pół szkl słonecznika łuskanego
* pół szkl siemienia lnianego
* 4 łyżki płatków owsianych
* 1 szkl otrębów pszennych lub żytnich
* 3 łyżeczki soli
* 1 litr ciepłej wody
* ok 3 dkg drożdzy (rozpuścić w wodzie)
* 1 kg mąki pszennej (zwykłej) TYLKO NIE MAKI KRUPCZATKI
i to by było na tyle :)
Mieszać najlepiej mikserem ze świderkami gdyż ciasto się wtedy dobrze napowietrzy.
Odstawić przykryte ciasto ścierką na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Należy zostawić sobie trochę ciasta na rozczyn!!! (szklankę)
2 foremki wysmarowac (najlepiej keksówki) osmarowac i wysypac obojętnie czym (i tak ciasto po upieczeniu pieknie odchodzi)
Piec ok. 1,2 godz w nagrzanym uprzednio piekarniku w temp. ok 205 stopni. Po godzinie posmarować wierzch ciasta wodą lub
białkiem i piec jeszcze przez ok 15 min.
Po upieczeniu szybko wyjąć z foremek. Nie kroic na gorąco bo zrobi się glina!



                         Chleb orkiszowy

 Składniki:
1 szkl  zakwasu
2 dag drożdży( jeśli bez zakwasu to 5 dag drożdzy)
300 g mąki orkiszowej razowej
200 g mąki żytniej
300 ml ciepłej wody
1 mała łyżeczka soli morskiej prowansalskiej
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki, bardzo dokładnie  wymieszać w misce. Włożyć do piekarnika o ogrzewać ok 5 min w 100 stopni.

W drugiej miseczce rozpuścić  w letniej wodzie  drożdże  i zakwas . Po wyjęciu z piekarnika  do mąki dodać wodę z drożdżami i zakwasem.

Dokładnie wyrabiać ręką ciasto ma być mocno klejące. Jakby było za suche dodać odrobię wody. Wyrośniecie ciasta zależy od jego wyrobienia, więc najlepiej robić to ok 10 minut.

Ciasto wyłożyć do miski przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny.

Wyrośnięte ciasto wylać je do wysmarowanej podłużnej foremki( 12 cm x 30 cm). Dłoń zwilżyć wodą i wygładzić delikatnie powierzchnię chleba, nie uciskając go. Można obsypać ziarenkami np  słonecznikiem, sezamem. I pozostawiam w foremce jeszcze ok 1 godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Tuż przed włożeniem chleb należy naciąć i  spryskać wodą, i tak samo naparować piekarnik.  Piec ok 35-40 minut. Podczas pieczenia jeszcze raz otwieram i spryskuje wodą. Sprawia to ,że skórka jest błyszcząca i nie popękana a zarazem chrupiąca.


              Chleb z ziarnami na zakwasie

Składniki


  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 3 szklanki mąki razowej pszennej lub żytniej nieoczyszczonej (może być po 1,5 szklanki każdej)
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka ziaren dyni
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub płatków owsianych
  • 1 - 1,5 łyżki stołowej soli
  • 4 - 5 szklanek ciepłej wody
  • zakwas (na początek zakwas można zrobić samemu lub kupić w sklepie z żywnością ekologiczną)
  • papier do pieczenia i forma długa



Etapy przygotowania

Wsyp wszystkie sypkie produkty do dużego pojemnika i wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę i znowu dokładnie wymieszaj. Następnie zakwas i ponownie zamieszaj. Odstaw rozrobione ciasto na 10 godzin w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Po 10 godzinach włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby papier nie był zbyt cienki. Zapas papieru można wykorzystać do przykrycia chleba przed pieczeniem. Zapobiegnie to spieczeniu się skóry. Pamiętaj aby zostawić trochę ciasta przed pieczeniem jako zakwas do następnego chleba (ok 3/4 szklanki). Zakwas może być przechowywany w lodówce w pojemniku przez dwa tygodnie. Pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po zakończeniu pieczenia natychmiast wyjąć z piekarnika i formy.



Chleb z ziarnami bez dodatku mąki
Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 1/2 łyżeczki miodu
  • 3/4 szklanki łuskanego słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 5 łyżek nasion babki płesznik (duuuuża zawartość błonnika, tak więc polecam częstszą degustację)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wszystkie przygotowane wcześniej ziarna, posiekaj (nie koniecznie bardzo drobno) oraz połącz i wymieszaj w dużej salaterce.
2. Do drugiej salaterki dodaj pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki wilgotne składniki i wymieszaj.
3. Ziarna zalej wodą, wymieszaj i pozostaw na 5 minut- do momentu w którym równomiernie wchłoną wodę.
4. Po wchłonięciu przez ziarna wody, połącz je z wilgotnymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
5. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym lub oliwą z oliwy. Następnie przełóż do niej przygotowaną wcześniej masę.
6. Piekarnik nagrzej do 185° C.
7. Piecz przez około 60 minut. Po wyjęciu chleba z piekarnika, najlepszy efekt uzyskasz, jeśli pozostawisz go do wystygnięcia na całą noc. Jeśli natomiast zaczniesz dobierać się do niego wcześniej, chlebek może ulec rozpadowi


          Wieloziarnisty chleb na zakwasie

  1. Do miski wsyp 3,5 szkl. mąki pszennej typ 650 (czyli białej),
  2. dodaj 2,5 szkl. mąki żytniej typ 2000 (inaczej razowej),
  3. dodaj 1 szkl. otrąb żytnich,
  4. dodaj 0,5 szkl. płatków owsianych,
  5. dodaj 0,5 szkl. siemienia lnianego,
  6. dodaj 0,5 szkl. nasion słonecznika,
  7. dodaj 0,5 szkl. pestek dyni,
  8. dodaj 0,5 szkl. nasion sezamu,
  9. dodaj 2 płaskie łyżki soli.
  10. Powyższe suche składniki wymieszaj drewnianą łyżką.
  11. Z kolei wlej do miski 4 szkl. ciepłej przegotowanej wody,
  12. dodaj 0,5 słoiczka po dżemie zakwasu, zostawiając trochę zakwasu na dnie.
  13. Wszystko ponownie dokładnie wymieszaj (nie trzeba wyrabiać).
  14. Wyłóż do foremki. Jeśli chcesz upiec chleb w automacie do pieczenia chleba - wyłóż chleb do foremki z automatu - ja wypróbowałam pieczenie w foremce o wymiarach dł. 21,5/ szer. 12,5/ wys. 12,5 cm. Jeśli chcesz upiec w piekarniku - wyłóż ciasto chlebowe do naoliwionych i wysypanych mąką dwóch krótkich keksówek (do 2/3 ich wysokości).
  15. Wstaw foremkę na 12 godzin do wyłączonego piekarnika. W tym czasie chleb wyrośnie (ja stawiam czasem na słonecznym parapecie lub blisko ciepłego grzejnika).
  16. Do słoiczka, w którym został na dnie zakwas, dodaj kilka łyżek wody i łyżkę mąki żytniej. Wymieszaj, odstaw do lodówki. Kilka godzin przed przygotowywaniem kolejnego chleba wyjmij z lodówki, dolej ponownie troszkę wody i dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj. Użyj przy robieniu kolejnego chleba.
  17. Jeśli chcesz upiec chleb w automacie do pieczenia - po 12 godzinach włóż foremkę na napęd maszyny, ustaw program "pieczenie" i czas 70 minut. Gdy pieczesz w piekarniku nastaw temp. 160 C i włącz czasomierz na 70 minut (w tym czasie foremki są w piekarniku).
  18. Po upieczeniu chleb delikatnie wytrzep z foremki na kratkę do studzenia i nakryj czystą ścierką. Odczekaj do całkowitego wystudzenia (ja przygotowuję chleb rano, wieczorem piekę, a kolejnego dnia jest gotowy do jedzenia).

                         Pelnoziarnisty chleb
Składniki:

  • 1/3 kilograma mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 dag świeżych drożdży
  • niepełna szklanka letniej wody (tak aby ciasto było średnio twarde, lecz jednolite)
  • niepełna łyżeczka soli
Wykonanie

  • drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki wody
  • dodajemy sól do mąki (mieszamy)
  • łączymy drożdże z mąką
  • wyrabiamy dolewając ostrożnie resztę wody (uważać, żeby nie wlać za dużo, najlepiej stopniowo)
  • odstawiamy ciasto na ok 45 minut
  • wstawiamy do dowolnej formy oprószonej mąką
  • pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach, lub w 200 z termoobiegiem



 A Wy macie sprawdzone przepisy na zdrowy chlebek Jesli tak to pochwalcie sie !!! :)






































zrodlo:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe54868.html
http://olivciowepasje.blogspot.co.uk/2014/03/chleb-orkiszowy.html
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/wege/pyszny_zdrowy_chleb_z_ziarnami_na_zakwasie
http://fitnella.pl/chleb-ziarnami-bez-dodatku-maki.html
http://zyjemzdrowo.blogspot.co.uk/2011/03/najprostszy-domowy-chleb-penoziarnisty.html

 zrodlo obrazka: google.pl

4 komentarze:

  1. dzieki!!!!!! zapisuje przepisy od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale frajdę mi zrobiłaś, zbieram się i zbieram do upieczenia chleba - dzięki za przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za komentarz i zapraszam ponownie. BeSlim

Copyright © 2014 be slim , Blogger