Dietetyczny tlusty czwartek

Tłusty Czwartek powinien być przede wszystkim tłusty i kaloryczny a nie dietetyczny.
Ale dla nas czyli tych na diecie  i chcacych Byc Slim mam idealne przepisy na ten najblizszy czwartek.

 5 dietetycznych przepisów na czwartkowe obżarstwo.













Pączki pieczone














Składniki:
5 dag drożdży,
2 łyżki wody + 1 łyżka cukru,
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
2 jaja,
½ kostki margaryny,
odrobina cynamonu w proszku,
szczypta soli,
skórka obtarta z 1 cytryny,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
na nadzienie: dżem niskosłodzony lub suszone owoce

Rozetrzyj drożdże z dwiema łyżkami wody oraz łyżką cukru. Na stolnicę wysyp przesianą wcześniej mąkę, po czym dodaj do niej pozostałe składniki (poza dżemem rzecz jasna) i zagnieć z nich ciasto. Następnie dodaj drożdże i ponownie je zagnieć. Z zagniecionego ciasta odrywaj kawałki, do środka każdego z nich dodaj wybrane nadzienie, a następnie uformuj na kształt kulek. Rozłóż pączki na blasze wysmarowanej tłuszczem, pamiętając o tym, by zachować między nimi odstępy (pączki urosną podczas pieczenia). Piecz je w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni do czasu, aż ładnie się zarumienią.

Pełnoziarniste faworki







Składniki:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej,
½ szklanki mąki żytniej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 żółtko,
1 ½ łyżki stewii,
130 g jogurtu naturalnego

Na stolnicę wysyp obie mąki, po czym połącz je z pozostałymi składnikami. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto (powinno dobrze odchodzić od rąk). Kiedy to nastąpi, obij je kilkakrotnie wałkiem, dzięki czemu zostanie ono dodatkowo napowietrzone, a w efekcie faworki wyjdą kruchsze. Następnie umieść je na pół godziny w lodówce. Po upłynięciu tego czasu rozwałkuj je cienko i pokrój na prostokąty o wymiarach ok. 3-4 cm x 8-10 cm. W środku każdego z nich zrób nacięcie, przez które przeciągniesz jeden z krótszych boków prostokąta. Rozłóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 10-15 min., aż się zarumienią. Jeśli nie przeszkadzają ci dodatkowe kalorie, delikatnie oprósz faworki cukrem pudrem.

Dietetyczne oponki








Składniki:
50 g chudego twarogu,
1 jajko,
4 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżka mąki pszennej,
3 łyżki oliwy z oliwek,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
trochę siemienia lnianego o smaku pomarańczowym bądź cytrynowym,
odrobina jogurtu naturalnego

W dość dużym naczyniu zmieszaj chudy twaróg z jajkiem oraz odrobiną jogurtu naturalnego. Następnie dodawaj stopniowo mąki wymieszane z sodą oczyszczoną. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto, jeśli wydaje ci się zbyt suche, dodaj jeszcze trochę jogurtu naturalnego. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra (podsyp je siemieniem lnianym). Kiedy ciasto będzie już odpowiednio rozwałkowane, powykrawaj z niego za pomocą szklanki kółka, a w nich mniejsze otworki (najlepiej użyć do tego kieliszka). Smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron na złoty kolor.

Razowe muffinki z konfiturą






Składniki:
1 szklanka mąki graham,
2 białka jajka,
½ szklanki mleka,
½ szklanki wody,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta sody oczyszczonej,
ulubione konfitury (1 łyżeczka konfitur na 1 muffinkę)

Zmieszaj ze sobą osobno składniki suche, a osobno mokre (poza konfiturą), po czym dodaj jedne do drugich i ponownie zamieszaj. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij ciastem papilotki (nie do pełna), następnie nałóż po łyżeczce konfitur i przykryj je jeszcze odrobiną ciasta. Piecz muffinki przez ok. 12-15 min.

Pączki-muffinki





Składniki:
200 g chudego twarogu,
75 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku,
4 łyżki otrębów owsianych,
2 łyżki otrębów pszennych,
3 jajka,
zapach waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
słodzik do smaku,
marmolada lu dżem niskosłodzony

Chudy twaróg odciśnij dokładnie z nadmiaru płynu, po czym pokrusz go do naczynia. Żółtka jaj oddziel od białek, następnie wlej żółtka do pokruszonego twarogu. Potem dodaj jogurt naturalny, skrobię, mleko w proszku, otręby, proszek do pieczenia, aromat, oraz słodzik (jego ilość zależy od ciebie) i wszystko zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij z oddzielonych wcześniej białek sztywną pianę i stopniowo dodawaj ją do miski z pozostałymi składnikami. Tak przygotowane ciasto nałóż do silikonowych muffinek z dodatkiem marmolady lub dżemu i piecz w 170 stopniach przez 35-40 minut, dopóki nie nabiorą ładnego brązowego koloru.


SMACZNEGO !!!
































zrodlo: http://www.tipy.pl

2 komentarze:

  1. Fajny blog ;) . Dużo przydatnych informacji , będę wpadać częściej . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

dziekuje za komentarz i zapraszam ponownie. BeSlim

Copyright © 2014 be slim , Blogger